czwartek, 4 września 2014

Birbant American Wheat



Birbant/Witnica, American Wheat [4.5%;11*BLG;30IBU;15EBC]

Słody: pilzneński, pszeniczny
Chmiele: Centennial, Tomahawk, Cascade
Drożdże: US-05

Niefiltrowane, pasteryzowane.

Aparycja: miodowy, byłby ciemno-złoty gdyby nie był mętny [5]

Piana: drobnoziarnista, minimalnie "off-white" ale jeszcze nie ecru, wysoka, opada umiarkowanie szybko [4]

Zapach: chmielowy ale z początku raczej w stylu East Kent Goldings do spółki z Żateckim, ziołowo-żywiczny, potem dochodzą słodkie tropiki i cytrusy, czuć ziarnistą, pszeniczną bazę i rosnące ciasto na pszenny chleb, z czasem uwydatniają się cytrusy ale ogólnie aromat jest mało intensywny, trzeba prawie moczyć nos w szklance ale mimo to bardzo przyjemne [4]

Smak: pszeniczna słodowość raczej ziarnisto-chlebowa z silną nutą drożdży, nie ma jednak tej pełności bawarskiego weizena więc przy dosyć mocnym jak na pszeniczniaka chmieleniu piwo wydaje się wodniste, szczególnie kiedy wchodzi narastająca z każdym łykiem żywiczna goryczka (zanim spojrzałem na etykietę strzelałem, że to ok. 30IBU), aromat chmielu ma w sobie coś amerykańskiego, jakieś tam tropiki i cytrusy są ale rządzi jednak żywica i zioła, więc znów kojarzy mi się to z aromatem w stylu East Kent Goldings & Saaz; dużo piekarskich nut, trochę ziemistości, smaczne ale trochę za cienkie; oczywiście bananów i goździków brak ze względu na użyte amerykańskie drożdże; ale nie pierdziel Tybek, że tak przechmielone po amerykańsku, w dupie ci się przewraca!!! [4]

Nasycenie: średniowysokie, odpowiednie, chociaż ja bym na wyższe nie narzekał, szczególnie w przypadku pszenicy [4]

Opakowanie: flaszka a'la NRW, etykieta pomarańczowa z blond włosami, czytelna kontra i goły, czarny kapsel [4.5]

Uwarzone przez: Birbant
Uwarzone w: Browar Witnica S.A., ul. M.Konopnickiej 1, 66-460 Witnica; www.browar-witnica.pl
Zakupione w: Choroba, to ty kupiłeś???
Degustowane: 04.09.2014r. ok. godz. 17:00 w Haarlemie
Data ważności: 06.10.14
Soundtrack: "Fresh Cream" by Cream (1967)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz